Heb je al gehoord van Kurunta yoga, de unieke yogastijl waarbij touwen worden gebruikt? Deze stijl is toegankelijk voor iedereen!

Het betreft gangbare yogahoudingen waarbij je gebruikmaakt van touwen om de poses gemakkelijker, toegankelijker of effectiever uit te voeren. Dit zorgt voor extra strekking, precisie en uitlijning.

Deze vorm van yoga, Kurunta, ook wel yoga met touwen of yoga met de touwenmuur/yogawall genoemd, biedt diepere poses en verbetert lichaamsbewustzijn, bewegingsbeheersing, en het verlicht ook rugpijn.

In deze blog meer over de achtergrond en de voordelen van deze wijze van yoga beoefenen. We zullen de essentiële technieken en houdingen aanstippen en praktische tips delen om te beginnen, zodat je thuis, of in de studio jouw eigen Kurunta yoga-ervaring kunt creëren.

De oorsprong en geschiedenis van Kurunta yoga

Yoga, met een geschiedenis die meer dan 5.000 jaar teruggaat, vindt zijn oorsprong in India, waar het werd ontwikkeld niet alleen als fysieke oefening; het was een manier om spirituele eenheid en begrip te bereiken. De term “yoga” werd voor het eerst genoemd in de Rig Veda, een van de oudste heilige teksten, en sindsdien heeft yoga een reis gemaakt door de tijd, verfijnd door Brahmins en Rishis in de Upanishads met hun leringen over zelfkennis, actie en wijsheid.

Tijdens het klassieke tijdperk, gedefinieerd door Patanjali’s Yoga Sutras, werd de achtvoudige pad uiteengezet, die de stappen naar Samadhi of verlichting beschrijft. Dit was een keerpunt in de geschiedenis van yoga, waarbij de focus lag op meditatie en ethiek, in tegenstelling tot de lichamelijke praktijken die we vandaag de dag vaak zien.

Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw begonnen yogi’s uit India, zoals BKS Iyengar, naar het Westen te reizen en de kennis van yoga te verspreiden, wat leidde tot de popularisering van Hatha Yoga. Dit heeft de weg vrijgemaakt voor een diversiteit van yogavormen die we vandaag de dag kennen, inclusief Kurunta yoga, een vorm die iedereen toegankelijk is en die zich kenmerkt door precisie en uitlijning, gebruikmakend van de touwen muur.

De voordelen

Kurunta yoga, yoga met touwen, bekend van BKS Iyengar, biedt een unieke manier om asana’s te verdiepen en te verkennen. Het gebruik van touwen helpt niet alleen bij het langer en comfortabeler uitvoeren van houdingen, maar het stelt ons ook in staat om de juiste uitlijning en vorm te voelen, wat essentieel is voor zowel beginners als gevorderden. Het is bijzonder heilzaam voor mensen met blessures of voor yogatherapie, omdat het toegang biedt tot moeilijkere poses die anders misschien niet haalbaar zouden zijn.

Hieronder volgen enkele van de meest opvallende voordelen:

  • Langere in de houding kunnen blijven: Met Kurunta yoga kunnen we houdingen langer vasthouden, dit leidt tot een dieper begrip en ervaring van de houding.
  • Therapeutisch voor blessures: Het maakt houdingen toegankelijker, waardoor het een effectieve vorm van yogatherapie is voor mensen met fysieke beperkingen.
  • Verlichting voor rug en wervelkolom: De houdingen met de touwen verminderen druk op gewrichten en compressie van de wervelkolom, wat vooral voordelig is voor een gezonde rug.
  • Diepgaande workshops: Iyengar yoga workshops, waaronder de specifieke Kurunta workshop en de yoga met de touwen workshop voor beginners, bieden een kans om asana’s grondig te verkennen en te begrijpen, veel verder dan wat een reguliere yogales kan bieden.
  • Lichamelijke en mentale voordelen: Naast het versterken van de spieren en het verlengen van de wervelkolom, zorgt Kurunta yoga ook voor een diepere, meer kalmerende invloed op het zenuwstelsel. Door deel te nemen aan workshops specifiek met de touwen, kun je niet alleen je houdingen verbeteren, maar ook het zelfvertrouwen vergroten en een verscheidenheid aan klassieke en creatieve asana’s verkennen. Het resultaat is een verrijkende ervaring die zowel het lichaam als de geest ten goede komt.

Basistechnieken en houdingen

Wil je de touwen ook tijdens je yoga gebruiken? Dan kun je aansluiten bij een van de workshops over yoga met de touwen. Hier leer je hoe je de touwen kunt gebruiken op verschillende manieren, met precisie en uitlijning de houdingen verdiepen. Laten we enkele fundamentele kurunta yoga houdingen verkennen die je core versterkt, houding verbetert en helpt om een diepere verbinding met je lichaam te vinden:

  • Childpose (balasana) : Deze rustgevende pose helpt om spierspanning te verlichten en de wervelkolom te verlengen. Het creëert ook meer mobiliteit in de heupen.
  • Neerwaartse hond (adho mukha svanasana): Een essentiële pose die zorgt voor kracht en tegelijkertijd de hamstrings, kuiten en armen strekt.
  • Opwaartse hond (urdvha mukha svanasana): Een achteroverbuiging die de armen, polsen en wervelkolom versterkt en de borst, schouders en buik strekt.
  • Driehoek (trikonasana) : Een staande pose die de heupen, hamstrings en kuiten rekt en de borst en schouders opent.
  • Ontspanning (savasana): De eindpose die het hele lichaam ontspant en de geest kalmeert.

Hoe te beginnen

Ontdek de unieke voordelen van Kurunta yoga zelf – meld je vandaag nog aan voor een van onze workshops!