Wat is yoga?

Wat is yoga?2019-06-18T08:11:19+02:00

Veel gestelde vragen over yoga

Waarom moet je 2 tot 3 uur voor de les niet eten?2019-06-17T21:54:42+02:00

Tijdens de yogales doe je gedraaide houdingen, buig je naar voren of achterover. Of zelfs ondersteboven! Als je je laatste maaltijd nog niet volledig verteerd hebt dan wordt dat duidelijk op een niet zo comfortabele manier 🙂

Beste is om een lichte snack te nemen als je trek hebt. Yoghurt, een paar noten of vruchtensap tot ongeveer 30 minuten voor de les.

Wat heb ik nodig om te beginnen met yoga?2019-06-17T22:05:13+02:00

Alles wat je echt nodig hebt om te beginnen met het beoefenen van yoga, is je lichaam, je geest en een beetje nieuwsgierigheid. Maar het is ook handig om gemakkelijk, los zittende kleding, of sportkleding te hebben.

Een handdoek is niet echt nodig, verder doe je yoga op je blote voeten dus ook geen speciaal schoeisel.

Als je verder vordert wil je misschien een eigen yogamat, in onze yogastudio zijn professionele yogamatten beschikbaar. Verder ook alle ander benodigdheden zoals blokken, riemen etc.

Ik ben helemaal niet lenig of flexibel, kan ik wel yoga doen?2019-06-18T07:14:57+02:00

Ja! Je bent de perfecte kandidaat voor yoga.

Veel mensen denken dat ze flexibel moeten zijn om te beginnen met yoga. Dat klopt niet, je hoeft toch ook niet te kunnen tennissen om te beginnen met tennis?

Het maakt niet uit hoe stijf of flexibel of lenig je bent, de yogalessen zullen je helpen om soepeler te worden. Zowel in je lichaam als in je mind. De nieuwe  soepelheid zal je gezondheid verbeteren, je meer kracht,  coördinatie, meer zelfvertrouwen- en een beter gevoel van algemeen welzijn geven!

Is yoga een religie/geloof?2019-06-17T22:31:23+02:00

Yoga is geen religie. Het is een filosofie die ruim 5.000 jaar geleden in India begon. De grondlegger van klassieke ashtanga-yoga (het achtvoudige pad , niet te verwarren met Pattabhi Jois Ashtanga-yoga) is Patanjali , schrijver van de yoga soetra’s. Deze soetra’s, schriften, bieden een kader voor spirituele groei en persoonlijk meesterschap over het fysieke- en mentale lichaam. Yoga integreert soms andere filosofieën zoals het hindoeïsme of boeddhisme, het is niet nodig om die paden te bestuderen om yoga te doen.

Het is ook niet nodig om je eigen religieuze overtuigingen op te geven om yoga te beoefenen.

In hoeverre verschilt yoga van fitness, pilates of andere sporten?2019-06-17T22:39:10+02:00

In tegenstelling tot fitness, pilates of andere sporten is yoga meer dan alleen fysieke houdingen.

Patanjali’s achtvoudige pad illustreert hoe de fysieke oefening slechts één aspect van yoga is.

Het unieke is dat je je mind (geest) verbind met je lichaam en adem. Dat helpt je aandacht naar binnen te richten. Dit proces van innerlijke aandacht leert je je gebruikelijke denkpatronen te herkennen zonder erover te oordelen. Je wordt je steeds bewuster van je ervaringen. Hoogstwaarschijnlijk wordt je dus niet alleen veel flexibeler en soepeler in je lichaam, maar ook in je mind of geest.

Hoeveel keer per week kan ik yoga doen?2019-06-17T22:44:40+02:00

Yoga is geweldig 🙂 Ook als je maar een uur per week komt ervaar je de voordelen. Als je meer keer kunt ervaar je zeker meer voordeel!

Wij raden je aan rustig te beginnen, een of twee keer per week. Stel geen onrealistische doelen en leg jezelf geen tijdsdruk op, doe wat je kunt en maak je er geen zorgen over. Je zult merken dat je na een tijdje verlangen krijg om vaker te yoga te doen.

Moet ik vegetariër zijn om yoga te doen?2019-06-17T22:53:47+02:00

Het eerste principe van yogafilosofie is ahimsa, wat betekent dat je jezelf en anderen niet schaadt, geweldloosheid.

Sommige mensen interpreteren dit door alleen niet-dierlijke producten op te nemen. Hierover is discussie in de yoga community. Ik denk dat het een persoonlijke beslissing is die iedereen voor zichzelf moet nemen. Als je overweegt om vegetariër te worden, moet je ook rekening houden met persoonlijke gezondheidsomstandigheden en hoe deze keuze van invloed is op degenen met wie je samenleeft.

Vegetariër of veganistisch eten moet niet iets zijn dat je anderen oplegt. Dat is een soort agressieve actie, geen ahimsa.

Wat betekent Ohm?2019-06-17T23:06:15+02:00

Ohm is een mantra, geluid of trilling, die traditioneel wordt gezongen aan het begin van een yogales. Er wordt gezegd dat dit het geluid van het universum is.

Wat betekent dat?

Op de een of andere manier wisten de oude yogi’s wat wetenschappers vandaag ons vertellen: dat het hele universum in beweging is. Niets is ooit statisch, vast of bewegingsloos. Alles wat bestaat vibreert en creëert. De oude yogi’s erkenden dit door het geluid van Ohm.

We zijn ons waarschijnlijk niet altijd bewust van dit geluid in ons dagelijks leven, maar we kunnen het overal horen. Het geritsel van de herfstbladeren, de golven van de zee aan de kust, hoor het geruis als je een zeeschelp tegen je oor houdt.

Chanting

Ohm stelt je in staat deze ervaring te herkennen als hoe het universum beweegt. De opkomende- en ondergaande zon en maan. Eb en vloed van de getijden, het ritme van je hart. Als je Ohm chant, neemt het je mee in de universele beweging, je adem, bewustzijn en fysieke energie. Je gaat een grotere verbinding voelen die rustgevend en energiek is.

Wat betekent Hatha?2019-06-17T23:22:53+02:00

Het woord hatha betekent opzettelijk of krachtig. Hatha-yoga verwijst naar een reeks fysieke oefeningen, houdingen of asana’s. Deze reeks van houdingen brengen je huid, spieren en botten op één lijn. De houdingen zijn ook ontworpen om energie vrij te laten stromen door je wervelkolom.

Hatha wordt ook vaak vertaald als ha, “zon” en tha wat “maan” betekent. Dit verwijst ook naar de balans van mannelijke aspecten, actieve, heet, zon. En vrouwelijke aspecten – ontvankelijk, koel, maan. Hatha yoga creëreerd balans en verenigd tegenstellingen. In ons lichaam ontwikkelen we een evenwicht tussen kracht en flexibiliteit. We leren ook om onze inspanning en overgave in elke pose in balans te brengen.

Hatha yoga is een krachtig hulpmiddel voor transformatie. Het vraagt ​​om aandacht op de ademhaling, dit helpt fluctuaties van de geest stil te houden en meer aanwezig te zijn in het moment.

Wat is yoga?2019-06-17T23:17:26+02:00

Het woord yoga, Sanskriet yuj, betekent juk of vastgebonden. Het wordt vaak geïnterpreteerd als “vereniging” of een discipline. Een man die yoga doet wordt een yogi genoemd, een vrouwelijke beoefenaar een yogini.

De Indiase wijze Patanjali heeft de beoefening van yoga ongeveer 2.000 jaar geleden beschreven in de Yoga Sutra’s. Deze sutra’s zijn een verzameling van 195 uitspraken die als een filosofisch handboek dienen voor de meeste mensen die yoga beoefenen.

Het beschrijft ook het achtvoudige pad: de yama’s (de do’s), niyama’s (de dont’s), asana (houdingen), pranayama (ademhaling), pratyahara (terugtrekking van zintuigen), dharana (concentratie), dhyani (meditatie) en samadhi (verlichting)

In het westen zijn de meeste mensen die yoga beoefenen bezig met de derde deel van het pad, de fysieke houdingen, asana’s.  Een reeks van houdingen die  ontworpen is om het lichaam te zuiveren, gezond te houden en zorgen voor de fysieke kracht en het uithoudingsvermogen die nodig zijn voor lange perioden van meditatie.

Iyengar yoga
Wereldwijd meest gerespecteerd

Hatha yoga
De bekendste yogavorm

Yin yoga
Zachte yoga

Dru yoga
Flexibiliteit en ontspanning

Cursussen
Beginnerscursus yoga

Zwangerschaps yoga
Yoga en mindfulness

Themalessen 
Energie, rust, ademhaling en meer

Personal yoga
Individuele privé yogales op maat

Veel gestelde vragen

Ga naar de bovenkant