Iyengar yoga

B.K.S. Iyengar was als jongen al bezig met een intense zoektocht naar zelfinzicht via yoga. Door kracht van yoga, zoals hij die ervaarde gaf hij de beoefening een nieuwe draai. Hij wilde de wereld laten zien dat yoga zoveel meer is: een wetenschap, een kunstvorm en een filosofie. Een die draait om volledige harmonie van lichaam, geest, ademhaling en ziel.

Gepassioneerd door het idee dat iedereen de kans heeft om deze harmonie te ervaren, maakte hij yoga toegankelijk voor jong en oud, voor iedereen . Zo begon zijn yogavorm levens te veranderen, wereldwijd.

Iyengar yoga is yoga waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van kracht en balans. De oefeningen die we doen, de asana’s, bevorderen de concentratie en zorgen voor een betere uitlijning van het lichaam. Dat betekent dat de flexibele delen van het lichaam sterker worden en de sterkere delen flexibeler. Door een goede uitlijning vragen inspanningen minder kracht en kan het lichaam beter ontspannen.

B.K.S. Iyengar

Iyengar yoga is gebaseerd op de lessen van BKS Iyengar. Deze yoga leraar schreef in 1966 het basisboek Yoga Dipika. B.K.S. Iyengar is geïnspireerd door een manuscript van meer dan 2500 jaar oud, dat Yoga Sutras heet en geschreven is door Patanjali.

B.K.S. Iyengar werd geboren in India in 1918 en leerde yoga vanaf zijn 17e jaar. Hij was een van ’s werelds meest toonaangevende yogaleraren, meer dan 70 jaar lang. B.K.S. Iyengar was internationaal een toonaangevende autoriteit op het gebied van hatha yoga. Zijn eigen stijl van lesgeven, “Iyengar yoga”, wordt door vele gecertificeerde docenten over de hele wereld gegeven. Iyengar was de eerste die yoga aan groepen studenten leerde, hij legde grote nadruk op de precisie en uitlijning in de houdingen. Meer informatie over B.K.S. Iyengar vind je op zijn website.

Door Iyengar yoga te beoefenen, zul je uiteindelijk merken dat je zelfbewustzijn toeneemt. Het gebruik van hulpmiddelen is ook iets waar deze yoga soort om bekend staat. Die hulpmiddelen noemen we props. Je moet daarbij denken aan bijvoorbeeld een blok of riempje. De props zorgen voor meer stabiliteit en maken de yoga oefeningen doeltreffender.

Voor de yogales liggen de props klaar. Je hoeft ze dus niet zelf mee te nemen.

Iyengar yoga lessen worden wereldwijd in meer dan veertig landen gegeven. In Nederland zijn een zeventigtal Iyengar yoga leraren die lid zijn van de B.K.S. Iyengar Yoga Vereniging Nederland.

Docenten

De B.K.S. Iyengar Yoga Vereniging Nederland is verantwoordelijk voor het toekennen van de certificaten aan leraren (geautoriseerd door B.K.S. Iyengar) en het waarborgen van de kwaliteit van Iyengar yoga in Nederland.

Het Iyengar Yoga Certification Mark is een erkenning dat de lessen in de yogastudio voldoen aan de hoge standaard die door Iyengar beschreven is in de ‘Guidelines for Iyengar Yoga Teachers’.

Deze standaard houdt onder meer in:
— dat de gecertificeerde docenten alleen les geven in de Iyengar Yoga stijl;
— er worden geen (delen van) andere yogastijlen gegeven;
— Iyengar Yoga leraren onder constante training zijn bij seniorleraren en lessen volgen aan het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute te Pune, India;

Gecertificeerde leraren zijn geregistreerd indien zij aan de standaard vereisten voldoen. Voor meer informatie over het Iyengar Yoga Certification Mark of het register van leraren wereldwijd zie de website van B.K.S. Iyengar, www.bksiyengar.com en van de Iyengar Yoga Vereniging Nederland www.iyengaryoga.nl

Lesrooster Iyengar yogalessen

Heb je vragen, wil je meer informatie of advies?

We zijn een klein team en werken hard om beschikbaar te zijn voor informatie en vragen. Veel antwoorden zijn te vinden op de veelgestelde vragen pagina.

Als je het antwoord niet kunt vinden, of een meer specifieke vraag hebt neem dan contact met ons op via mail of whatapp, dat is de snelste methode.

Klik hier om een email sturen of hier voor whatsapp. Liever persoonlijk advies? Je kunt ook bellen, 0172 – 499 522. Omdat we vaak lesgeven zijn we niet altijd in de gelegenheid de telefoon aan te nemen, laat dan je gegevens achter zodat we je terug kunnen bellen. Mail of whatsapp heeft de voorkeur.

We helpen je graag!