Yoga bij een prikkelbare darm (PDS)
Je darmen zijn belangrijker voor je gezondheid dan je misschien denkt. Als je regelmatig last hebt van een opgeblazen buik, buikkrampen, verstopping of juist diarree, dan is de kans groot dat je te maken hebt met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Gelukkig kan yoga op een zachte en natuurlijke manier helpen om klachten te verlichten. Bij Elke dag yoga begeleiden we mensen dagelijks met yoga-oefeningen die het lichaam tot rust brengen, de spijsvertering ondersteunen en zorgen voor meer balans in je buik én je hoofd.
Hoe yoga helpt bij PDS
PDS is een complexe aandoening met veel verschillende klachten. Medicijnen kunnen helpen, maar vaak brengen ze ook bijwerkingen met zich mee. Yoga werkt op een andere manier: het kalmeert het zenuwstelsel, brengt het buikgebied tot rust en helpt je lichaam en geest ontspannen. Veel houdingen stimuleren de spijsvertering, verbeteren de doorbloeding van je buikorganen en werken in op de zogenaamde “gut-brain axis”. De “gut-brain axis” (de darm-brein verbinding) is de wisselwerking tussen je hersenen en je darmen. Je darmen en je brein staan voortdurend met elkaar in contact. Wat je denkt en voelt, beïnvloedt je buik — en omgekeerd heeft je buik invloed op hoe je je voelt en hoe je denkt. Deze verbinding zorgt ervoor dat emoties en stress effect hebben op je spijsvertering, maar ook dat een onrustige buik je stemming kan beïnvloeden.
Deze yogahoudingen zijn bijzonder geschikt bij PDS:
- Marjariasana (kat houding)
Een fijne houding voor beginners die helpt bij de spijsvertering en het versterken van je buikspieren. Tegelijk werkt deze houding ook in op het zenuwstelsel, waardoor spanning in je buikgebied vermindert.
Pavanamuktasana (“wind bevrijdende” of neus naar knie houding)
Deze houding doet precies wat de naam zegt: ze helpt bij het loslaten van opgehoopte lucht in je buik en werkt verlichtend bij een opgeblazen gevoel of buikpijn. Ze ontspant je darmen en maakt de buik soepeler.
- Adho Mukha Svanasana (neerwaartse hond)
Deze bekende houding verstevigt je buikspieren, bevordert de bloedsomloop en helpt bij het afvoeren van spanning in je rug en buik. Ze werkt kalmerend én verfrissend, en is een waardevolle houding voor wie met darmklachten kampt.
Nog meer houdingen die helpen:
-
Vooroverbuigingen (staand of zittend)
Deze houdingen kalmeren je buik en brengen zachte druk op je darmen, wat helpt bij een betere doorbloeding en spijsvertering. -
Twists (gedraaide) houdingen
Door de draaiende beweging worden je buikorganen als het ware uitgewrongen en krijgen ze een soort ‘massage’. Dit helpt bij een opgeblazen gevoel en constipatie. -
Viparita Karani (benen tegen de muur houding)
Een zachte omgekeerde houding die diep ontspant. Vooral fijn bij een overactieve darm met krampen of diarree. Deze houding kalmeert, verbetert de spijsvertering en helpt je zenuwstelsel tot rust te komen.
Yoga bij Elke dag yoga
Onze ervaren docenten begeleiden je stap voor stap. Of je nu al langer klachten hebt of net begint met yoga: we helpen je om weer in verbinding te komen met je lichaam. Yoga bij Elke dag yoga is zacht, toegankelijk en afgestemd op jouw mogelijkheden. Door regelmatig te oefenen, merk je dat je buik rustiger wordt en je je weer prettiger voelt in je lijf.
Wil je het zelf ervaren? Kom eens langs voor een proefles of maak gebruik van de introductie aanbieding en doe mee met onze rustige lessen waarin we extra aandacht geven aan het buikgebied.
Je bent van harte welkom!