Pranayama – Ademhaling

Regelmatig organiseren we speciale yogalessen, zoals bijvoorbeeld op Koningsdag. Tijdens deze lessen besteden we vaak meer aandacht aan de ademhaling en doen we ademhalingsoefeningen aan het begin of aan het einde van de yogales.

Pranayama is de kunst van het ademen volgens de yoga principes en technieken. Het is het begin van een meer innerlijke reis. De ademhaling is veel subtieler, verfijnder dan yogahoudingen. Door de houdingen, asana’s krijg je meer bewustzijn van je lichaam. De houdingen zijn actief, met onder andere wilskracht doe je de houdingen. De ademhaling doe je vanuit ontspanning. Dat vergt een andere aanpak. Hoe harder je het probeert, hoe minder goed het dan lukt. De ademhalingsoefeningen zijn ook veel subjectiever en persoonlijker dan die van de houdingen.

De meeste klassieke yogateksten geven aan dat je pranayama alleen moet beoefenen als je de yogahoudingen beheerst. En onder leiding van een ervaren leraar. Dit is tegenstrijdig met het moderne westerse concept dat alles, te allen tijde, voor iedereen beschikbaar moet zijn. Soms willen mensen zonder eerdere yoga ervaring lessen in pranayama volgen. Het is dan vaak lastig de ontspanning te vinden, alleen al omdat rechtop zitten, of stil zitten of liggen lastig is.

Iyengar yoga en pranayama

De Iyengar-traditie heeft een klassieke kijk op yoga, ademhaling en meditatie. Volgens de yoga sutra’s van Patanjali komen deze aspecten van yoga later op het achtvoudige pad van yoga. Eerst is een goed begrip van de yogahoudingen belangrijk, zodat je je zintuigen verfijnd en je je meer bewust wordt van je lichaam en mind. De houdingen helpen je bij focus, reflectie, alertheid van je geest/mind. Dit zijn ook voorwaarden voor het beoefenen van pranayama.

Je kunt het vergelijken met het leren spelen van een muziekinstrument. Je begint met de basisvaardigheden, geleidelijk aan leer je moeilijkere technieken. Complexe muziekstukken zijn te moeilijk om te spelen. Ze zijn niet beschikbaar, totdat je over een zekere mate basisvaardigheden en ervaring beschikt.

Maandelijks tijdens onze themalessen is er een speciale les met ademhalingsoefeningen.

Lees hier het artikel op Yoga Vastu