De ziekte van Parkinson: yoga als hulp

BKS Iyengar - Parkinson Disease - Photograph N V Reuben

BKS Iyengar – Parkinson Disease – Photograph N V Reuben

Het is moeilijk om optimistisch te blijven als je geest is losgekoppeld van je hersenen, als je gezichtsspieren weigeren je emoties te uiten en je ledematen niet langer doen wat je wil. Dat is de grimmige wereld van de ziekte van Parkinson. BKS Iyengar probeert hoop te geven aan degenen die door de ziekte zijn getroffen.

Ter gelegenheid van Werelddag van de ziekte van Parkinson organiseerde de Parkinson’s Disease and Movement Disorder Society een sessie over ‘Yoga en de ziekte van Parkinson’ in het Bombay Hospital. Iyengar en zijn leerlingen demonstreerden een reeks yogatechnieken en asana’s die exclusief waren aangepast om verlichting te bieden aan mensen die getroffen zijn door Ziekte van Parkinson.

Parkinson’s disease disconnects the brain and body. Yoga will help re-establish this connection. Life always flows forward, like a river. Anything backward is dead. Through Yoga I am trying to instill life into their rigid muscles and help them look ahead in life.

B.K.S. Iyengar

BKS Iyengar - Parkinson Disease 1 - Photograph N V Reuben

BKS Iyengar – Parkinson Disease – Photograph N V Reuben

Omdat Parkinson-patiënten geen controle over hun lichaam hebben, heeft Iyengar een aantal praktische hulpmiddelen geïntroduceerd, zoals blokken en riemen om ervoor te zorgen dat ze de asana’s kunnen uitvoeren. Iyengar en zijn leerlingen voerden twee yogasessies uit met 60 Parkinson-patiënten.

Bron: Rediff news 11 April  2007

Elke dag yoga geeft speciale yogalessen voor mensen met Parkinson, hier vind je meer informatie.