ONDERZOEK POSITIEF EFFECT IYENGAR YOGA & HARTRITMESTOORNISSEN

In de medische wereld wordt yoga meer en meer gezien als een positieve vorm van bewegen. Yoga verminderd vele klachten, hieronder een stukje uit het vakblad Arts Therapeut & Apotheker (Nr. 5 – 2013):

Yoga vermindert de symptomen van hartritmestoornissen, maar ook angst en depressie bij patiënten met voorkamerfibrilleren. Ook verlaagt yoga de bloeddruk en het hartritme. Voor de patiënt annex yogi(ni) leverde deze aangename ingreep een sterke verbetering van de levenskwaliteit op!

De onderzoekers hadden voor deze studie ongeveer vijftig patiënten met voorkamerfibrilleren gevraagd om tweewekelijks een uur iyengar yoga te doen. De patiënten werden daarbij aangemoedigd om de yogaoefeningen zo veel mogelijk thuis voort te zetten. De resultaten waren zeer significant en werden in de Journal of the American College of Cardiology gepubliceerd, dus een hartspecialist heeft weinig redenen meer om yoga niet voor te schrijven tegen hartritmestoornissen. De onderzoekers veronderstellen dat yoga stress en sympathische zenuwactiviteit in het lichaam verlaagt, waardoor zelfs de endotheelinflammatie gedempt kan worden.

Referenties:
Lakkireddy D, Atkins D et al. Effect of yoga on arrhythmia burden, anxiety, depression, and quality of life in paroxysmal atrial fibrillation: the YOGA My Heart Study. J Am Coll Cardiol. 2013 Mar 19