BKS Iyengar was een van de meest gerespecteerde yoga leraren in de wereld. 20 Augustus 2014 is Iyengar overleden in Pune, zijn woonplaats in India. Lees hier het memoriam.

Wat is er zo anders aan Iyengar yoga dan aan andere vormen van yoga?

Waarom geloven sommige mensen dat dit een van de beste, veiligste vorm van yoga is die je kunt doen?

Lees verder over de kenmerken van een Iyengar yogales!

Individuele aandacht tijdens de lessen en focus op de uitlijning van het lichaam

Tijdens een Iyengar yogales zal de docent niet zijn eigen yoga practise aan je voordoen terwijl hij af en toe een naam van een houding roept. Je zult je ook niet afvragen of je een houding wel goed doet: De houding wordt voorgedaan, vervolgens doe je de houding zelf en de docent geeft je individuele correcties. Is je knie in lijn met je enkel? Zijn je benen helemaal gestrekt?

Deze gedetailleerde aanwijzingen zorgen ervoor dat je gewrichten op de juiste manier belast worden en je meer stabiliteit met minder inspanning bereikt. Natuurlijk voorkomt dit ook blessures! Geleidelijk aan zul je meer innerlijke connecties in je lichaam ontdekken en krijg je een andere band met je lichaam dan wanneer je geen yoga doet.

Een goede basis om te starten met yoga, ongeacht je leeftijd of conditie

BKS Iyengar heeft ongeveer 90% van de yoga hulpmiddelen die we tegenwoordig kennen uitgevonden. Denk aan de matten, kussens, riemen en blokken die we gebruiken. Met behulp van deze props worden houdingen voor iedereen toegankelijk. Een prop zorgt er ook voor dat je langer in een houding kunt blijven. Hierdoor vind je beter de juiste uitlijning en kun je de meer subtiele aanpassingen makkelijker voelen.

Uitdagende lessen, houdingen worden steeds veeleisender naarmate je vordert

Een Iyengar yogales is geen aerobic les of workout bij de sportschool. Het is subtieler en vergt meer aandacht. De houdingen worden geïntroduceerd in een zorgvuldig uitgewerkte volgorde en hierop wordt verder gebouwd. Je leert, je oefent wat je geleerd hebt, en je komt weer terug om meer te leren! Dat is de reden waarom de lessen zich naar verloop van tijd verder ontwikkelen Dat is ook waarom je uiteindelijk kopstand, schouderstand en achteroverbuigingen veilig en met vertrouwen kun uitvoeren.

Gedetailleerde instructies door de docenten dankzij een intensieve opleiding

Een voorbeeld, in de neerwaartse hond, wordt je niet alleen verteld om je handen en voeten op de juiste afstand van elkaar te plaatsen. Je leert ook welk deel van de hand meer in de grond geduwd moet worden, hoe je vingers geplaatst worden, hoe je bovenarmen in de richting van je schouder gedraaid worden, hoe je de schouderbladen naar beneden in de rug neemt, terwijl je je sleutelbeenderen wijd houd en je borstkas tilt. En dat zijn dan nog maar de armen!

Een Iyengar lerarenopleiding duurt minimaal drie jaar, en toegankelijk na ten minste twee jaar als gevorderd student iyengar yogalessen te hebben gevolgd. Gecertificeerde leraren zijn beoordeeld op zowel hun persoonlijke yoga practise, theorie en op lesgeven door een examencommissie van ervaren leraren. Om de certificering te behouden, volgen alle Iyengar docenten tenminste 50 uur lessen en workshops per jaar. Velen Iyengar yoga docenten volgen veel meer lessen, om door te gaan naar hogere niveaus van certificering.

Een diepe innerlijke ervaring

Doordat je je concentreert op gedetailleerde fysieke acties, vallen de dagelijkse beslommeringen van je af. Mr. Iyengar beschrijft dit als “meditatie in actie”. Zelfs op het beginnersniveau, is Iyengar yoga is een mind-clearing, kalmerende ervaring die je lichamelijk ontspant en mentaal verzacht. Na een tijdje realiseer je je dat, hoewel de houdingen zijn die je doet, je echt wordt geleerd om jezelf te observeren en vragen te stellen.

De belangrijkste vraag “is dit de juiste actie?” Het is misschien een van de meest nuttige vragen, op de mat of daarbuiten!