Achtergrond bij iyengar yoga

Tirumalai Krishnamacharya (wikipedia source) De hedendaagse westerse yoga is sterk beïnvloed door Tirumalai Krishnamacharya. De Maharadja van Mysore had hem op een moment uitgenodigd om in het Mysore palace yoga te demonstreren, omdat hij zo onder de indruk was van de effecten van yoga.

Leerlingen van hem, onder andere Pattabhi Jois en B.K.S. Iyengar (de zwager van Krishnamacharya) zijn het meest bekend geworden in het westen.

De Maharaja ontmoette Krishnamacharya en was zo onder de indruk dat hij Krishnamacharya uitnodigde om hem en zijn familie yoga te leren. Iyengar en Jois hebben ervoor gezorgd dat de yoga verspreid werd in het westen.

BKS Iyengar werd bij ons bekend als yogaleraar van de violist Yehudi Menuhin. Iyengar schreef het boek Yoga dipika (Light on yoga) In 1966 met foto’s van meer dan tweehonderd asana’s (houdingen). Bij elke houding wordt stap voor stap beschreven hoe je de houding uitvoerd en welk effect de houding op je lichaam heeft.

Iyengar yoga is een van de meest gerespecteerde yogavormen in de wereld. In Alphen aan den Rijn kun je Iyengar yoga volgen bij Elke dag yoga.

Bekijk hieronder mooi beeldmateriaal met en over BKS Iyengar: