HOE GEBRUIK JE JE VINGERS TIJDENS DEZE ADEMHALINGSOEFENING?

Tijdens de ademhalingsoefening (pranayama) Nadi shodhana regelen de vingers op de neusvleugels het volume en de stroom van in- en uitademhaling. Door de gecontroleerde ademhaling via het linker- of rechter neusgat hebben de longen meer tijd om zuurstof op te nemen.

Bepaalde yogavormen raden het gebruik van de duim, ringvinger en pink op de neusvleugels aan met de wijsvinger en middelvinger op het voorhoofd. Deze houding van de hand heeft tot gevolg dat met minder nauwkeurigheid de neusgaten gesloten kunnen worden. De vingers/duim trekken bijvoorbeeld de neusvleugels omlaag.

Bij de Nadi shodhana pranayama gebruikt Iyengar de duim, ringvinger en pink en vouw je de wijs en middelvinger in de holte van de handpalm. De duim rust op de rechterkant van de neusvleyugel en de ringvinger en pink op de linker neuwsvleugel. De pols is in het midden van het gezicht. Hierdoor kunnen duim, ringvinger en pink soepeler en vrij bewegen aan beide zijden.

BKS Iyengar vergelijkt de Nadi shodhana pranayama met het bespelen van een instrument. Een muzikant bestudeert de bouw, vorm en andere kenmerken van zijn instrument en de luchtomstandigheden die het instrument beïnvloedt. In het beoefenen van deze pranayama ‘bespelen’ wij de neusgaten fijntjes met de vingers en manipuleren we de luchtstroom alsof je bijvoorbeeld een fluit bespeeld.

Voordelen van Nadi shodhana pranayama:

Het bloed krijgt een grotere toevoer van zuurstof dan bij een normale ademhaling;
Verkwikkend en brengt het zenuwstelsel tot rust (bijzonder heilzaam voor mensen met neurologische aandoeningen);
De geest wordt stil en helder – toenemende focus en concentratie.
Het verhoogt de spijsverteringskracht;
Reinigt de sinussen;
Geeft energie;
Verlaagt de hartslag en vermindert stress en angst;
Synchroniseert de twee hersenhelften;
Verhoogt de longcapaciteit en de werking van het diafragma;
Zuivert de subtiele energiebanen (nadi’s) van het lichaam, zodat de prana gemakkelijker stroomt tijdens de ademhaling;
Het ontwikkelt wilskracht, vastberadenheid, stabiliteit, verbeterd de controle van de zintuigen en leidt naar zelfkennis;