Yoga en christelijke spiritualiteit workshop

Ik ben Annie de Jong. Ik woon in Leiden waar ik op verschillende plekken yoga en ouderengymnastiek geef. Mijn opleiding heb ik gevolgd bij het Iyengar yoga Instituut in Amsterdam. 11 jaar geleden rondde ik mijn opleiding af, maar ik ben me blijven verdiepen in de yogabeoefening, filosofie en religie. Op dit moment volg ik in Zwolle een HBO opleiding voor theologie. Ik ben nu bezig met mijn eindscriptie die gaat over de verwantschap tussen yoga en christelijke spiritualiteit. Door dit boeiende onderwerp te onderzoeken hoop ik zowel mijn inzicht in de yogafilosofie als in de christelijke traditie te vergroten en daarmee ook mijn lessen te kunnen verrijken.

In vrijwel alle yogalessen proberen we door te oefenen het lichaam en de geest sterk en lenig te maken. Asana’s (houdingen) en pranayama (ademhalingsoefeningen) helpen ons om mentale spanningen los te laten zodat we nieuwe levenskracht ervaren. Yoga helpt om ons lichaamsbewustzijn te verfijnen. Daardoor kunnen we rust ervaren en blijven we gezond. Maar dat is niet alles, yoga heeft veel meer kanten. Je kunt yoga zien als een spiritueel pad (darshana). En dat is niet vreemd want yoga is ontstaan in een cultuur die door en door religieus was. In het westen hebben we de neiging om deze kant van yoga te negeren, en dat is jammer. We lopen daarmee een groot deel van de rijkdom van yoga mis.

In deze workshop gaan we op zoek naar de filosofische en spirituele kanten van yoga. We zoeken daarbij verbinding met het christendom, de religie die onze hedendaagse cultuur heeft gevormd en nog steeds invloed heeft op ons denken. Vaak wordt er gezegd dat het christendom een rationele religie is, die het lichaam onderwaardeert, terwijl het lichaam in de yoga centraal staat. In deze workshop zullen we aandacht besteden aan beide tradities. Mogelijk ontdekken we dat er veel overeenkomsten zijn en dat de verschillen anders zijn dan verwacht. We zullen beginnen met yogaoefeningen waarna we reflecteren op onze ervaring. Vanuit die ervaring zullen we een verbinding zoeken met christelijke denkbeelden en praktijken.

WieAnnie de Jong - Iyengar yoga docente - Alphen aan den Rijn
Deze workshop wordt gegeven Annie de Jong, Iyengar yoga docente.

Wanneer en waar
28 januari 2023 – 13.00 – 15.30 – Lemelerberg

Prijs
De prijs voor deze workshop bedraagt 32,50 euro.

*** vroegboekkorting *** meld je aan voor 1 januari en betaal 30 euro.

Meld je aan

Heb je vragen, wil je meer informatie of advies?

We zijn een klein team en werken hard om beschikbaar te zijn voor informatie en vragen. Veel antwoorden zijn te vinden op de veelgestelde vragen pagina.

Als je het antwoord niet kunt vinden, of een meer specifieke vraag hebt neem dan contact met ons op via mail of whatapp, dat is de snelste methode.

Klik hier om een email sturen of hier voor whatsapp. Liever persoonlijk advies? Je kunt ook bellen, 0172 – 499 522. Omdat we vaak lesgeven zijn we niet altijd in de gelegenheid de telefoon aan te nemen, laat dan je gegevens achter zodat we je terug kunnen bellen. Mail of whatsapp heeft de voorkeur.

We helpen je graag!