Bekkenbodem yoga workshop
De bekkenbodem bestaat uit een netwerk van spieren dat loopt van het einde van het staartbeen tot aan het schaambeen.
Als gevolg van een zittende levensstijl, stress en spanning in de psoasspieren, kantelt het bekken naar achteren en komt het staartbeen dichter bij het schaambeen te liggen. Hierdoor wordt de bekkenbodemspier korter en strakker, wat kan leiden tot zwakte.
Wanneer je ongewild urine verliest bij het niezen of lachen, betekent dit dat de spier in je bekkenbodem zo gespannen is dat de signalen van je hersenen om deze aan te spannen niet meer worden opgevolgd. Om dit probleem op te lossen, kun je intensief je bekkenbodemspieren trainen door deze extra aan te spannen. Dit kan op korte termijn effect hebben, maar op de lange termijn kan het de situatie alleen maar verergeren.
Als het bekken kantelt, zakken je organen naar beneden, wat veel problemen kan veroorzaken. Dit kan zich uiten in plasproblemen of verzakking van de blaas of baarmoeder voor vrouwen, maar ook in overmatige krampen tijdens de menstruatie (ook voor tieners!).
Bij mannen kunnen de organen op de prostaat rusten, wat leidt tot ontstekingen, verminderde bloedcirculatie, belemmerde lymfeverwerking (afvalstoffen) en een beperkte zenuwfunctie, wat resulteert in een verminderde seksuele functie, prostaatproblemen en blaas- en darmproblemen.
Het is duidelijk dat het uitlijnen van het bekken naar de juiste positie, het openen van de heupen en het sterker maken van de billen van groot belang zijn voor het terugbrengen van de bekkenbodem naar de juiste uitlijning. Dit is essentieel voor een optimale werking van het gebied daarboven.
De bekkenbodem, spierketens, diafragma’s en kringspieren worden versterkt door middel van yoga. Het is cruciaal voor een goede lichaamshouding, waardoor je een stabiele basis hebt en je emoties positief beïnvloed worden.
Door je bewust te worden van je bekkenbodem en door middel van oefeningen te ervaren hoe deze verbonden is met andere delen van je lichaam, kun je een verrassend gevoel van vreugde, stabiliteit en verbinding met jezelf ervaren. Dit kan ook helpen bij het verlichten van specifieke klachten.
Deze workshop leert je hoe je je bekkenbodem kunt ontspannen en versterken door middel van theorie en een groot aantal oefeningen. Daarnaast versterk je je buikspieren, spierketens, sluitspieren en middenrif. Door kringspieroefeningen te doen in het hele lichaam, zoals die van de bekkenbodem, ogen, neus en mond, kun je problemen met de bekkenbodem, rug en bekkeninstabiliteit voorkomen of verlichten.
Je kunt de sluitspier van het urinekanaal leren controleren door actief je ogen te openen en te sluiten. Dit is een bekend fysiologisch fenomeen waarbij de activiteit van de ene spier de activiteit van een andere kan beïnvloeden, zelfs als ze zich op afstand bevinden. In een gezond lichaam is er coördinatie tussen de verschillende kringspieren, zoals die in het gezicht en de bekkenbodem, door middel van spierketens. Uiteindelijk zorgt deze methode voor hernieuwde spierkracht in lichaamsdelen die verzwakt of verslapt zijn.
Toegankelijk voor iedereen, ongeacht je yoga ervaring.
Wie
De workshop wordt gegeven door Mariëtte van Rijswijk
Wanneer
Zaterdag 23 maart van 14.30 – 17.00
Waar
De workshop wordt gegeven in onze studio in Ridderveld – Elke dag yoga – Lemelerberg.
Prijs
De prijs voor de workshop bedraagt 65 euro.
Elk jaar lopen 135.000 vrouwen problemen op aan hun bekkenbodem als gevolg van een bevalling. In veel gevallen is het belangrijk om te leren je meer bewust te zijn van en meer af te stemmen op je bekkenbodem. Dit is waar yoga een grote invloed op kan hebben. Veel vrouwen worstelen met bekkenbodemproblemen. In feite heeft 50% van de vrouwen boven de 50 jaar last van deze problemen en yoga kan verlichting bieden.
Lees ook: “Problemen met de bekkenbodem tijdens en na de zwangerschap”
Volgens het laatste onderzoek speelt het dieet van een persoon een cruciale rol in zijn algehele gezondheid en welzijn. Een evenwichtig en voedzaam dieet kan verschillende ziekten helpen voorkomen en leiden tot een langer en gezonder leven.
Op basis van recente onderzoeken is ontdekt dat het dieet van een individu een belangrijke factor is in zijn algehele fysieke en emotionele welzijn. Met name het opnemen van een uitgebalanceerd en voedzaam dieet in iemands levensstijl kan helpen bij het voorkomen van bepaalde ziekten en het bevorderen van een langere en betere kwaliteit van leven.
Heb je vragen, wil je meer informatie of advies?
We zijn een klein team en werken hard om beschikbaar te zijn voor informatie en vragen. Veel antwoorden zijn te vinden op de veelgestelde vragen pagina.
Als je het antwoord niet kunt vinden, of een meer specifieke vraag hebt neem dan contact met ons op via mail of whatapp, dat is de snelste methode.
Klik hier om een email sturen of hier voor whatsapp. Liever persoonlijk advies? Je kunt ook bellen, 0172 – 499 522. Omdat we vaak lesgeven zijn we niet altijd in de gelegenheid de telefoon aan te nemen, laat dan je gegevens achter zodat we je terug kunnen bellen. Mail of whatsapp heeft de voorkeur.
We helpen je graag!