Rob van der Hoorn

Van Wiskundige naar Shiatsu Specialist en Yin Yoga docent

Als wiskundige werkzaam in het bedrijfsleven ervaarde ik een toenemende werkdruk en stress met burn-out achtige
klachten als gevolg. En zo rond 2006 was het moment dat ik ging zoeken naar een manier hoe daar beter mee om te
kunnen gaan en hoe de lichamelijke klachten ervan te verminderen.  Als bij “toeval” kwam Shiatsu op mijn pad en via Shiatsu, Yin Yoga.

Shiatsu

Los van de helende werking en de intuïtie van waaruit je Shiatsu kan beoefenen en geven, is het ingebed in de
de Traditionele Chinese Geneeskunst – een samenhangend (denk) kader – met zijn Meridianen Accupunctuurpunten en Vijf Elementenleer en ruim 4000 jaar aan kennis, kunde en ervaring.

Deze concrete basis sprak mij in eerste instantie het meeste aan. Maar gaande weg de opleiding werd ik steeds meer uitgedaagd om de kloof tussen het – mij bekende – rationele denken (enerzijds) en intuïtie/gevoel (anderzijds)
te overbruggen; een reis van Denkend Voelen naar Voelend Denken.

Yin Yoga

Bij het verder uitbouwen van mijn praktijk na afronding van de (Klassieke) Shiatsu opleiding miste ik nog iets; wat kan ik mijn cliënten aanbieden, wat ze thuis zelf kunnen doen, om het effect van de behandeling – het aanspreken van het zelfhelend vermogen van het lichaam – verder te ondersteunen. Via o.a. DO-IN, Healing-Tao, Re-balancing, en Meditatie kwam ik in 2016 in aanraking met Yin Yoga. Als cursist begonnen met yogales te volgen in Alphen aan den Rijn. Daarna heb ik begin 2019 de opleiding tot Yin Yoga docent afgerond bij Stillness Yoga te Doorn.

Mijn ervaring met Yin Yoga is dat je, ondanks de eerste weerstand die de houdingen soms (of soms wel vaak) bij je oproepen door ze wat langer aan te houden, wordt uitgenodigd om je daartoe “te verhouden”. Voorbij die eerste (fysieke) sensatie met alle daarbij horende emoties, je overgevend aan de houding, op zoek te gaan naar de diepere lagen in jezelf. Zo een glimp van Rust, ja van Stilte gewaar te worden – een Stilte die bijna hoorbaar wordt. Ook voor mij zijn niet alle houdingen even eenvoudig. Maar nieuwsgierig, op speelse wijze, kijkend naar de individuele mogelijkheden, je lichaam in acht nemend, wil ik uitnodigen de weg naar binnen te gaan, om te ervaren wat zich binnen – voorbij de buitenkant – wil laten zien.

Zondagmorgen – net even – Anders

En wat is dan mooier om in de serene stilte van de zondagmorgen naar een Yin Yoga les te gaan, een moment voor jezelf.
Iets wat mij dierbaar is, in verbinding met anderen graag wil delen: een Zondagmorgen – net even – Anders. De les start om 09.00.