Ina Oosterlee

Ik ben Ina Oosterlee, heb twee kinderen en inmiddels 4 kleinkinderen. Ik leef samen met een hondje dat in zuid Spanje heb gevonden en meegenomen.

Na een aantal carrière switches had ik mij als Shiatsu therapeute gevestigd en stoelmasseur, daarnaast gaf en geef ik zwangerschapsyoga en Do-in.

Do-in is de Chinese vorm van bewegingsleer, de basis van alle chinese do- sporten (Ju-do, Haiki-do etc.). Ook wel Do-in yoga genoemd, yoga hoort onder de ayurvedische bewegingsleer, maar het raakt elkaar wel en kunnen complementair en overlappend aan elkaar zijn. Do-in bestaat uit oefeningen (voornamelijk strekkingen) en zelfmassages, maar er is ook ruimte voor meditatieve oefeningen.

Yoga beoefen ik zeker al 35 jaar. Yoga heeft mij bewustwording gebracht, eerst lichamelijk, want de oefeningen zijn vaak fysiek van aard, maar dat brengt je ook naar en ander bewustzijns niveau waardoor je merkt hoeveel impact de oefeningen ook op je emotionele en mentale balans hebben. Doordat ik mij na wat omzwervingen had geschoold in de Chinese geneeskunde was de Do-in docenten opleiding voor mij de meest logische stap om zelf ook les te kunnen geven.

Aangezien ik zelf fysiek niet zo heel lenig ben, kan ik wel lesgeven, maar zoek vaak alternatieve vormen van de strekkingen, dus kan ik vaak wanneer een strekking door een fysieke beperking niet goed lukt een alternatief geven, waardoor het effect van zo’n strekking wel plaatsvind.

Door mijn Chinese geneeskunde kennis kan ik ook oefeningen geven om fysieke problemen te verzachten. Waarbij ik de Chinese leer van de meridianen gebruik om de energie te laten stromen.

In de zwangerschapsyoga komen de ademhalingsoefeningen die ik ondersteun met yoga mudra’s goed van pas, evenals oefeningen voor bekken en bekkenbodem. Deze oefeningen pas ik ook toe in de Do-in lessen, aangezien het bekken de basis is van het lichaam, indien daar iets aan de hand is dan krijgt men allerlei problemen. Van blaas, darmen, (onder) rug, maar ook baarmoeder (bij de dames) of prostaat (bij de heren) kunnen problemen kunnen ontstaan wanneer de energie in dat gebied niet goed stroomt. Met de oefeningen (die goed te doen zijn) kun je dat gebied weer activeren en de energie weer laten stromen.

Door de coronacrisis kwam ik voor een groot deel zonder werk, er waren verschillende opties mogelijk en ik koos voor de meest uitdagende en spannende optie, namelijk alles verkopen en met een camper naar het zuiden trekken. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat ik toch hier in dit koude kikkerland hoor en mijn vrienden sociale contacten, natuurlijk ook mijn familie kinderen en kleinkinderen teveel mis wanneer ik
onderweg ben.

Daarom was het besluit om weer terug te komen niet zo moeilijk, en start weer aan het werk wat mijn passie is. Op zich mooi om dat op die manier te ontdekken, na vele ervaringen in het buitenland waar ik op fijne en minder fijne plekken ben geweest en waar ik weer vertrouwen in de mensheid heb gekregen. Ik wordt blij van het geven van lessen en massage waar mensen wat aan hebben en zich beter gaan voelen, zoals de yoga, Do-in en massages ook voor mijzelf hebben gewerkt.