ACHTERGROND EN VOORDELEN – YOGA KURUNTA

De yoga touwen aan de muur zijn gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van BKS Iyengar. Aan de muur zijn touwen bevestigd om verschillende yogahoudingen te doen.

In de nieuwe yogastudio wordt een dergelijke muur geplaatst. Het wordt een moderne versie gebaseerd op het oorspronkelijke idee.

In plaats van haken op de muur wordt gebruik gemaakt van een vlakke muur met daarachter de bevestiging voor de touwen en andere hulpmiddelen. In plaats van vier bevestigingspunten maken we gebruik van meer bevestigingspunten met meer mogelijkheden. De foto’s geven een impressie.

De typische onderdelen die worden gebruikt in yogalessen omvatten de touwen, bars en de pelvic swing . Deze onderdelen bieden een manier om de uitlijning van je lichaam beter te voelen in veel verschillende houdingen.

De voordelen:
– langer en met meer gemak de yogahoudingen uitvoeren;
– leer de uitlijning en de juiste vorm in de houding te voelen;
– uitstekend bij blessures of bij yoga therapie
– moeilijke houdingen worden toegankelijker
– veel van de klassieke houdingen en creatieve varianten daarop kunnen aan de muur worden uitgevoerd
– en het is leuk en voelt geweldig!
BKS Iyengar noemde het werken met de touwen “yoga kurunta”, dit betekent “het yoga poppenspel.”

Je werkt met behulp van de zwaartekracht als een natuurlijke vorm van weerstand, waardoor het lichaam veel verder opent dan in een gewone yogahouding. Spanning en de druk van de gewrichten wordt verminderd. De houdingen met de touwen zijn vooral goed voor je rug, je maakt gebruik van tractie op de wervelkolom en verminderd zo de druk van gecomprimeerde tussenwervelschijven.

Photo courtesy Iyengar yoga Maastricht