Omgekeerde houdingen (inversies)

Written by Ruud Boone on woensdag, 19 november 2014. Posted in Iyengar yoga

De voordelen van omgekeerde houdingen

Omgekeerde houdingen zijn een belangrijke groep houdingen omdat deze houdingen de zwaartekracht verplaatsen van je voeten naar je hoofd. De houding zet dus alles op zijn kop.

Dit geldt niet alleen op lichamelijk niveau maar ook op het emotionele en psychische niveau. De inversies verbeteren de gezondheid omdat ze ook angst en stress verminderen en het zelfvertrouwen verhogen. Ook je geestelijke kracht, je concentratievermogen en de chakra's worden gestimuleerd.

De inversies stimuleren verder in positieve zin het hart en de bloedvaten, het lymfestelsel, zenuwstelsel en het endocriene systeem.

De bloedsomloop

De bloedsomloop bestaat uit het hart, de longen en het hele systeem van bloedvaten die zuurstof toevoeren en koolstofdioxide en andere afvalstoffen uit de cellen afvoeren.

De slagaders pompen zuurstofrijk bloed vanuit de longen naar de rest van het iyengar-yoga-alphen-aan-den-rijn-elke-dag-yoga-bks-iyengar-sarvangasanalichaam. De overige aderen zorgen ervoor dat het bloed wordt teruggevoerd naar het hart. In tegenstelling tot slagaders werken deze gewone aders met een systeem van lage druk. Dit systeem is afhankelijk is van spierbewegingen en de zwaartekracht, dit brengt het bloed weer terug naar het hart. Eenrichtingskleppen zorgen ervoor dat het bloed de juiste richting blijft volgen. De omgekeerde houdingen maken het gemakkelijker het bloed terug te voeren naar het hart.

Verder zorgen inversies voor gezonder en effectiever longweefsel. Bij het staan of rechtop zitten trekt de zwaartekracht het bloed omlaag. Dit zorgt ervoor dat de lagere longen meer bloedtoevoer hebben dan de hoger gelegen delen. De lucht die we inademen blijft soms vooral boven in de longen (tenzij je een diepe ademhaling hebt en elke inademing ook de onderste delen van de longen bereikt). In de omgekeerde houdingen worden de bovenste delen van de longen goed van bloed voorzien waardoor er een efficiente uitwisseling ontstaat met het longweefsel in de bovenste gedeelten.

De inversies geven ook het hart een pauze. Het hart werkt voortdurend om ervoor te zorgen dat zuurstofrijk bloed naar de hersenen en de cellen van het lichaam wordt gebracht. Bij de omgekeerde houdingen, wordt het drukverschil op het lichaam omgedraaid, het bloed stroomt gemakkelijk vanuit het hart naar de hersenen.

Het lymfestelsel

Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het verwijderen van afvalstoffen, de vochtbalans en de reacties van het immuunsysteem. De lymfevaten lopen nagenoeg parallel aan de bloedvaten. Het lymfestelsel is een apart systeem wat eiwitten, afvalstoffen en extra vocht transporteert en filtert in de lymfeklieren. Het lymfestelsel kun je vergelijken met een riolering, een complex ondergronds netwerk aangesloten aan elk huis in de stad om de burgers gezond te houden.

iyengar-yoga-alphen-aan-den-rijn-elke-dag-yoga-krishnamacharya-sirsasanaHet lymfesysteem is ook afhankelijk van spierbewegingen en de zwaartekracht net als de bloedvaten. Het lymfestelsel heeft ook eenrichtingskleppen om te zorgen dat alles richting het hart wordt gestuurd. Wanneer je een inversie of omgekeerde houding doet wordt het hele lymfestelsel gestimuleerd, waardoor ook je immuunsysteem wordt versterkt.

Viparita karani is een goed voorbeeld, omdat het een milde inversie is die door iedereen gedaan kan worden zonder stress op het lichaam.

Inversies tijdens de menstruatie

Tijdens de menstruatie wordt afgeraden om inversies te beoefenen. Wanneer het lichaam wordt omgekeerd, zorgt de zwaartekracht ervoor dat de vaten die het bloed leveren aan de baarmoeder gedeeltelijk geblokkeerd worden. Deze (tijdelijk) blokkade onderbreekt de stroom. Het onderbreken van de stroom kan kan leiden tot een gevoel van onrust, desoriëntatie of misselijkheid.

Hoofdstand en schouderstand

De inversies hoofdstand (sirsasana) en schouderstand (sarvangasana) worden aangeduid als de koning en koningin van alle yoga asana's. De hoofdstand ontwikkelt de mannelijke kwaliteiten van wilskracht, de scherpte van de hersenen en de helderheid van denken. De schouderstand ontwikkelt de vrouwelijke kwaliteiten van geduld en emotionele stabiliteit. Deze twee poses zijn energetisch tegenpolen. De hoofdstand stimuleerd lichaamswarmte en het zenuwstelsel. Het versterkt de nekspieren. Schouderstand verkoeld of neutraliseert het lichaam en kalmeert het zenuwstelsel terwijl het het loslaten van de spieren van de nek en schouders bevorderd.

Meer over de hoofdstand en schouderstand in een volgend artikel!

Bron:
- Light on Yoga - BKS Iyengar
- Yoga: A Gem for Women - Geeta Iyengar
- P. Werner

About the Author

Ruud Boone

Ruud Boone

Ruud Boone

Ruud is oprichter en eigenaar van Elke dag yoga. In 1995 is hij afgestudeerd als Bachelor of Science, Ingenieur in de Informatietechnologie. Na een carrière als ondernemer in de ICT met IT bedrijf Incentro  verkocht Ruud in 2005 zijn aandeel. Daarna is hij zich gaan richten op yoga, specifiek op Iyengar yoga.
 
Ruud wil een positieve bijdrage leveren aan het leven van mensen in zijn omgeving.
 
Meer energie in je lijf en rust in je hoofd door het geven van yogalessen. Met de yogalessen helpt hij mensen zichzelf beter te leren kennen, zodat ze kunnen groeien. Lichamelijk en emotioneel sterker worden. Met als gevolg een gezond en stabiel leven met veel energie en minder stress. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het leven op korte en lange termijn.